Ολοσχερής Καταστροφή Κατοικίας. Ανακατασκευή ή Αντικατάσταση;
Είναι γεγονός, πως οι ζημιές από τον Ντάνιελ, υπήρξαν ανυπολόγιστες.
Θυμίζουμε πως «η κακοκαιρία Ντάνιελ» ήταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που έπληξε αρχικά την Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Λιβύη, προκαλώντας κι εκεί, επίσης ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο τουλάχιστον 11.500 ανθρώπων, μετά τη ρήξη δύο φραγμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Λιβύη εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η κακοκαιρία Ντάνιελ ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο πέλαγος, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και απολογισμό 17 νεκρούς.
Άλλες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία στην Ελλάδα είναι ο Δομοκός στην Φθιώτιδα, όπου εντοπίστηκε νεκρός και ένας αγνοούμενος κτηνοτρόφος, καθώς και η Εύβοια.
Σύμφωνα με την υπηρεσία FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND, μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ανέρχονται σε 870.000 στρέμματα, η πλειοψηφία των οποίων να είναι αγροτικές εκτάσεις σε ποσοστό περίπου 90%.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα, οι έντονες διαβρώσεις και οι μεγάλες κατολισθήσεις, έπληξαν με διαφορετικό τρόπο τους οικισμούς, τις καλλιέργειες, τις υποδομές και εν τέλη τις ίδιες τις οικογένειες που κατοικούσαν στην περιοχή.
Για πολλές από αυτές, καταστράφηκε όχι μόνο το τρέχων εισόδημα, αλλά και το μελλοντικό, διότι τα νερά της πλημμύρας όχι μόνο καταστρέφουν τις καλλιέργειες, αλλά διαβρώνουν το γόνιμο φυτικό έδαφος και αυξάνουν την αλατότητα του εδάφους, υποβαθμίζοντας έτσι τις γεωργικές εκτάσεις επηρεάζοντας τους μελλοντικούς κύκλους καλλιέργειας.
Πέρα όμως από το εισόδημα, για πολλούς καταστράφηκε ολοκληρωτικά ο τρόπος ζωής τους. Σε ορισμένους μάλιστα οικισμούς, οι ζημιές στα σπίτια είναι ολοσχερείς και δυστυχώς αυτό συμβαίνει, στο μεγαλύτερο ποσοστό των οικιών της περιοχής.
Καθώς ο υπολογισμός των ζημιών στα θεμέλια των κατοικιών ακόμα δεν είναι εφικτός, δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για το τι θα γίνει όλος αυτός ο κόσμος που ακόμα και σήμερα (18/09/23, μόλις 13 ημέρες μετά από την εκδήλωση του φαινομένου), μένει σε εκκλησίες και μαντριά μακριά από τις κατοικίες τους.
Ένας ειδικός επιστήμονας στην αξιολόγηση τέτοιων ζημιών, είπε πως η διαδικασία θα είναι μακρόχρονη και δαπανηρή. Συμπλήρωσε πως αν οι ζημιές είναι μεγάλες, δεν αξίζει να δαπανηθούν χρήματα για επισκευές και πως ενδεχομένως χρειαστεί να γίνει «Πολεοδομικός Αναδασμός», δηλαδή αφού στην συγκεκριμένη περιοχή που ήταν η κατοικίες, δεν μπορούν πλέον να επισκευαστούν, η πολιτεία θα δώσει εκτάσεις γης σε άλλες περιοχή, ώστε να φτιαχτούν εκ νέου οι οικισμοί.
Σε πολλές περιοχές πάλι, δεν καταστράφηκαν μόνο τα κτίρια των οικιών, αλλά και οι υποδομές, οι επιχειρήσεις, η εκκλησίες και τα σχολεία.
Το γεγονός είναι ένα και είναι σημαντικό:
Η κλιματική κρίση που οδηγά ταχύτατα στην κλιματική αλλαγή, είναι «εδώ» και ο κάτοικος κάθε περιοχής, οφείλει ως «στοργικός πατήρ» να φροντίσει το καλό της οικογένειας του, φροντίζοντας έτσι όλοι μαζί και το καλό της κοινωνίας.
Σε τραγικά για τον άνθρωπο πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία είναι καταστροφικά για την τοπική και την ευρύτερη οικονομία, η ασφάλιση είναι μια λύση, που σίγουρα συμβάλλει στην επιστροφή όλων, κατοίκων και οικονομίας, στα φυσιολογικά επίπεδα.
Ασφαλιστικά λοιπόν εγείρεται ένα ερώτημα: Τι γίνεται στην περίπτωση που η ανακατασκευή ενός κτιρίου είναι απαγορευτική, λόγω των εκτεταμένων και γενικευμένων ζημιών στο σύνολο της κοινότητας ή της ακαταλληλότητας εδάφους ή του περιβάλλοντος; Μπορεί να γίνει αντικατάσταση;
Η συμβουλή του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι πολύτιμη.
Αυτή τη στιγμή οι πλατφόρμες και οι λοιποί τρόποι παροχής ασφαλιστικών συμβουλών, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την εξατομικευμένη συμβουλή που παρέχει ο επαγγελματίας Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, που ενδιαφέρεται άμεσα για τους ασφαλισμένους του και που οι συμβουλές του σύμφωνα με την IDD, οφείλουν να είναι και οι βέλτιστες!