Πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασφαλισμένων; Η εποπτεία των Ασφαλιστικών Εταιριών
Τόσο τα Τραπεζικά, όσο και τα Ασφαλιστικά, είναι δύο στενά συνδεδεμένοι κλάδοι, όπου και οι δύο ρυθμίζονται σε μεγάλο βαθμό, για την προστασία των καταναλωτών από καταστροφικές απώλειες που μπορεί να προκύψουν, όταν μια Τράπεζα, δεν έχει τα κεφάλαια για να πληρώσει τους καταθέτες της ή όταν μια Ασφαλιστική Εταιρεία, δεν έχει τα κεφάλαια για να πληρώσει αξιώσεις.
Με μια σειρά από αποτυχίες χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αυτή της Silicon Valley Bank ή της Lehman Brothers, σίγουρα για πολλούς εγείρεται το ερώτημα, για την φερεγγυότητα και των Ασφαλιστικών Εταιριών.
Τι είναι η φερεγγυότητα με απλά λόγια;
Με την πιο βασική έννοια, φερεγγυότητα είναι η ικανότητα ενός ασφαλιστικού φορέα να εξοφλήσει τυχόν απαιτήσεις που προκύπτουν.
Αυτή η ικανότητα βασίζεται στο ότι η Aσφαλιστική Εταιρία, έχει πρόσβαση σε αρκετά μετρητά ανά πάσα στιγμή.
Η Ασφάλιση έχει σχεδιαστεί, για να πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες μικρό αριθμό αποζημιώσεων, σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό συμβολαίων που συντάσσουν, γεγονός που επιτρέπει σε αυτές τις εταιρείες, να επενδύουν τα ασφάλιστρα που εισπράττουν.
Δυστυχώς, αυτό το μοντέλο εργασίας λειτουργεί κάπως λιγότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς τα καταστροφικά γεγονότα συνεχίζουν να έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλους αριθμούς αξιώσεων, συγκεντρωμένων στην ίδια γεωγραφική περιοχή και χρονικό πλαίσιο (ως αποτέλεσμα κυρίως, της Κλιματικής Κρίσης, ως επι των πλείστων).
Ωστόσο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων είναι διασφαλισμένα, καθώς υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί εποπτείας με στόχο την προστασία τους αλλά και των δικαιούχων και των ληπτών ασφάλισης.
Στη χώρα μας εποπτικό ρόλο έχει η Τράπεζα της Ελλάδας από την 1.12.2010.
(Μετά το 2010 ιδρύθηκαν, Ευρωπαϊκοί μηχανισμοί εποπτείας όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων -ΕΑΑΕΣ γνωστή με την Αγγλική συντομογραφία EIOPA, δείτε ΕΔΩ την περιγραφή τους).
Ένα ακόμα από τα εργαλεία εποπτείας, είναι το καθεστώς Solvency II, το οποίο εισήγαγε ένα εναρμονισμένο και ισχυρό πλαίσιο προληπτικής εποπτείας για τις ασφαλιστικές εταιρείες στην ΕΕ. Βασίζεται στο προφίλ κινδύνου κάθε ασφαλιστικής εταιρείας, με σκοπό την προώθηση της συγκρισιμότητας, της διαφάνειας και της ανταγωνιστικότητας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2023 ένα νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς το Δ.Π.Χ.Α. 17 – (I.F.R.S.), τέθηκε σε εφαρμογή για τα ασφαλιστικά συμβόλαια, που στοχεύει στο να παρέχει καλύτερη σαφήνεια και συνέπεια, στην πληροφορία που οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δίνουν, για τους χρηματικούς όρους με τους οποίους παρέχουν τις ασφαλιστικές τους συμβάσεις.
Το νέο αυτό πρότυπο θα λειτουργεί παράλληλα με το Solvency II.
Είναι αλήθεια και γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει καχυποψία -αν όχι αμφισβήτηση- για τον Θεσμό της Ασφάλισης, ότι πολλοί πελάτες θίχτηκαν από την φτωχή εποπτεία πριν από το 2010.
Από τότε όμως έχουν γίνει πολλά βήματα, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες, πλέον εποπτεύονται όχι απλά αυστηρά, αλλά πολύ αυστηρά!