Τι μπορεί να κάνει ένας Μαύρος Κύκνος στη Ζωή ενός Ανασφάλιστου Ανθρώπου;

Ο Μαύρος Κύκνος, είναι πλέον μια πολύ γνωστή θεωρία, πατέρας της οποίας θεωρείται ο Nassim Nicholas Taleb, όπως ήδη έχουμε αναφέρει!

Ως «Μαύρος Κύκνος» εννοείται, ένα ολιγοπίθανο και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο όταν επέλθει, επηρεάζει κάθε δραστηριότητα μιας κοινωνίας, και ανατρέπει δραματικά προς το χειρότερο ή το καλύτερο τη δομή της.

Η θεωρία του Μαύρου Κύκνου αναφέρεται σε χαοτικές, περίπλοκες και ακραίες καταστάσεις και η εμφάνιση του φέρνει πολύ μεγάλες επιπτώσεις, που εκτείνονται και σε βάθος χρόνου. Τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι:

  • Κανένα στοιχείο του παρελθόντος δεν αφήνει να φανεί πειστικά, ότι θα μπορούσε να είναι πιθανή η εμφάνισή του.
  • Η ανθρώπινή μας φύση, μας κάνει να πλάθουμε ερμηνείες μετά τη επέλευσή του, που το εμφανίζουν πλέον ως γεγονός ερμηνεύσιμο και μάλιστα προβλεπτό.
  • Βασική παραδοχή της θεωρίας είναι, η υπερεκτίμηση της γνώσης και η υποτίμηση της αβεβαιότητας και της τυχαιότητας, από τους ανθρώπους.

Ο Nassim Taleb θεωρεί, ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να προσπαθείς να προβλέψεις ένα απρόβλεπτο γεγονός, αλλά αυτό (ιδιαιτέρως στην ασφαλιστική επιστήμη), δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επίδραση του.

Συνήθως οι άνθρωποι μπλέκονται με τις έννοιες: Πιθανότητα & Τυχαιότητα και γι’ αυτό έχουν βαθιές αντιρρήσεις ως προς το ν’ ασφαλιστούν.

Η Πιθανότητα να συμβεί π.χ. έμφραγμα σε έναν άντρα 60 ετών, είναι προσδιορίσιμη (από την ασφαλιστική εταιρεία που έχει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων). Το ποιος όμως θα είναι αυτός ο άντρας, αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο της Τυχαιότητας (ακόμη).

Στην κεντρική λοιπόν αντίρρηση, κάθε δυνητικού πελάτη: «μα πόσο πιθανό είναι να μου συμβεί αυτό;» η καλύτερη απάντηση σύμφωνα με τη θεωρία του Μαύρου Κύκνου είναι:

«Έχετε δίκιο.
Είναι εντελώς ολιγοαπίθανο και απρόβλεπτο!
Το θέμα όμως δεν είναι, το κατά πόσο είναι πιθανό, αλλά το εάν συμβεί ένα γεγονός τύπου “Μαύρος Κύκνος” στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά οι επιπτώσεις που θα επιφέρει όταν έλθει, θα είναι τεράστιες και ανυπολόγιστες και μάλιστα σε βάθος χρόνου.
Βλέπετε, αυτή είναι η ιδιότητα του “Μαύρου Κύκνου”: Να είναι στατιστικά εξαιρετικά σπάνιος αλλά να έχει μεγάλες επιπτώσεις.

Άρα, η σωστή ερώτηση που θα έπρεπε να γίνεται, δεν είναι το: «πόσο πιθανό είναι να μου συμβεί…», γιατί σε αυτή δεν υπάρχει απάντηση καθώς εμπλέκεται και η τυχαιότητα, αλλά η ερώτηση: «τι έχω κάνει για να θωρακιστώ, αν μου συμβεί;», στην οποία φυσικά και υπάρχει απάντηση και είναι το προφανές: «έχω συνεκτιμήσει την πιθανότητα αυτή και ναι,  έχω ασφαλιστείτε επαρκώς»! 

Share this post