Είναι η Ασφάλιση Ασφαλής για τον Έλληνα Ασφαλισμένο;
Η εμπιστοσύνη του δυνητικού πελάτη προς την Ασφαλιστική Εταιρεία, υπήρξε ανέκαθεν βασικός προβληματισμός για τον ασφαλιζόμενο.
Πολλές φορές αυτός ο προβληματισμός, που είναι δικαιολογημένος λόγω της μακρόχρονης φύσης της σύμβασης, παίρνει τη μορφή μίας κρυμμένης αντίρρησης.
Είναι λοιπόν μέσα στο πλαίσιο της συμβουλευτικής διαδικασίας, να κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου να τον καλύψουμε ακόμα και αν αυτή η αντίρρηση, δεν εκφραστεί ποτέ.
Έτσι λοιπόν είναι καλό να γνωρίζουμε ότι από το 2010 και μετά, δημιουργήθηκε ένα πλέγμα προστατευτικών για τον καταναλωτή ευρωπαϊκών φορέων, καθότι έγινε αντιληπτό ότι και οι ασφαλιστικές εταιρείες όπως και οι τράπεζες αποτελούν έναν συστημικό κίνδυνο.
Οι οργανισμοί αυτοί έχουν κυρίως ρόλο εποπτικό με στόχο τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Η E.I.O.P.A. (European Insurance and Occupational Pensions Authority) και στα ελληνικά Ε.Α.Α.Ε.Σ. (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων & Επαγγελματικών Συντάξεων), με έδρα την Γερμανία, συστήθηκε για να προστατεύει δημόσιες αξίες, όπως η Σταθερότητα του Χρηματοοικονομικού Συστήματος, την Διαφάνεια των Αγορών των Χρηματοοικονομικών Προϊόντων και την Προστασία των Ασφαλισμένων, των μελών του Συνταξιοδοτικού Συστήματος και των συνταξιούχων.
Στόχο έχει την Εποπτική Σύγκλιση, την Ενίσχυση της Προστασίας των Καταναλωτών και τη Διατήρηση της Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, προς όφελος των Οικονομιών, των Επιχειρήσεων και των Πολιτών της Ε.Ε.
Η I.E. (Insurance Europe) και στα ελληνικά Α.Ε. (Ασφαλιστική Ευρώπη), με έδρα στις Βρυξέλλες, είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλίσεων και Αντασφάλισης.
Μέσω των 37 μελών του – των εθνικών ασφαλιστικών ενώσεων – εκπροσωπεί όλους τους τύπους ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων και μέσα στους βασικούς της στόχους είναι η Προστασία του Ασφαλισμένου ως Καταναλωτή και τη Βελτίωση της Εμπειρίας του, από τον Θεσμό της Ασφάλισης.
Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που μετέχουν στην ομοσπονδία αυτή, κατέχουν περίπου το 95% των συνολικών ευρωπαϊκών εσόδων από ασφάλιστρα.
Οι Ευρωπαίοι Ασφαλιστές:
- Πληρώνουν σχεδόν 1 δις. 100 εκ. € ετησίως ή 2,9 εκτ. ευρώ την ημέρα σε απαιτήσεις,
- Απασχολούν άμεσα πάνω από 900.000 εργαζομένους και
- Επενδύουν σχεδόν 10.200 δισ. ευρώ στην οικονομία.
Το E.S.R.B. (European Systemic Risk Board) και στα ελληνικά Ε.Σ.Σ.Κ. (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου), συστάθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 ως απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην τότε χρηματοπιστωτική κρίση. Είναι επιφορτισμένο με την Μακροπροληπτική Εποπτεία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συμβάλει στην Πρόληψη ή τον Μετριασμό των Συστημικών Κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ε.Ε.
Η E.B.A. (European Banking Authority) και στα ελληνικά Ε.Α.Τ. (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών), είναι η Ρυθμιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Παρίσι.
Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή δοκιμών αντοχής στις ευρωπαϊκές τράπεζες, για την αύξηση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον εντοπισμό αδυναμιών στις κεφαλαιακές δομές των τραπεζών.
Η Ε.Α.Τ. ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία κληρονόμησε όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS).
Ο O.E.C.D. (Organization for Economic Co-operation & Development) και στα ελληνικά Ο.Ο.Σ.Α. (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης), είναι ο διεθνής οργανισμός εκείνων των αναπτυγμένων χωρών, που υποστηρίζουν τις αρχές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και της Οικονομίας της Ελεύθερης Αγοράς, όπου εδρεύει στο Παρίσι.
Δημιουργήθηκε το 1948 ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (Organisation for European Economic Co-operation – OEEC), για να παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής.
Αργότερα η ιδιότητα μέλους της επεκτάθηκε και σε μη ευρωπαϊκά κράτη, και το 1960 μετασχηματίστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης.
Η Αντασφάλιση (Reinsurance) ως τελευταία διασφαλιστική δικλίδα, είναι η ασφάλιση μιας ασφαλιστικής εταιρείας σε μια άλλη (οικονομικά ευρωστότερη), η οποία έναντι ανατασφαλίστρου, αναλαμβάνει την πληρωμή μέρους των υποχρεώσεων της πρώτης, σε περίπτωση αδυναμίας της να ανταπεξέλθει σε αυτές.
Τα οφέλη που προκύπτουν από την διαδικασία της Αντασφάλισης, είναι επιγραμματικά:
- Ισορροπία στο ισοζύγιο ασφαλίστρων – ζημιών
- Μεγαλύτερη δυνατότητα ανάληψης κινδύνων
- Μειώνει το κόστος κεφαλαίου
- Διευκολύνει την ευρύτερη διασπορά κινδύνων σε παγκόσμιο επίπεδο
Πρακτικά λοιπόν, η Αντασφάλιση είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελεί το κατ’ εξοχήν εργαλείο διαχείρισης του Ασφαλιστικού Κινδύνου, ενώ αποκτά ακόμα πιο καθοριστικό ρόλο, αφού αποτελεί μηχανισμό μείωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Οι παραπάνω οργανισμοί είναι οι κυριότεροι από τους φορείς που εμπλέκονται στην διατήρηση της σταθερότητας της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς.
Κάθε ένας από αυτούς διεξάγει μελέτες και έρευνες για την λειτουργία της και προσφέρει εξαιρετικά στατιστικά και άλλα στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή στη διαδικασία της συμβουλευτικής πώλησης.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν γιγάντιες προσπάθειες και επενδύθηκαν πολλά χρήματα, ώστε ο ασφαλισμένος πελάτης να είναι προστατευμένος.
Από το 2010 την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών στην χώρα μας, την ανέλαβε η Τράπεζα της Ελλάδας με στόχο την προστασία και την ομαλή λειτουργία της αγοράς της ιδιωτικής ασφάλισης και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών σε αυτήν.
Ετσι, η καταφατική απάντηση ΝΑΙ, στην ερώτηση: “Είναι η Ασφάλιση Ασφαλής για τον Έλληνα Ασφαλισμένο”; είναι γεγονός.
Και να μην ξεχνάτε, πως ο προστατευτικός κύκλος της Ασφάλισης, είναι αυτός που προστατεύει τον πυρήνα της κοινωνίας, την ίδια την Οικογένεια!